Jogi Fórum

Feliratkozás Jogi Fórum hírcsatorna csatornájára Jogi Fórum
Újdonságok a Jogi Fórumon
Frissítve: 1 óra 48 perc

autó vásárlás,átírás

11 óra 24 perc
Kedves Mindenki ! Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy ha magánszemélytől veszek használtautót, ezzel kapcsolatosan mit és hol kell intéznem, milyen kötelezettségek vannak ? ( pl. átírás, kötelező b.kötés, eredetvizsg? ) És még vmi : hol tudok adásvételi szerződét letölteni ? Lehet, hogy ma már sor kerül a vételre. köszi előre is !
Kategóriák: Jogi hírek

Tartozás elévülés 5 év után létezik?

cs, 04/02/2020 - 15:52
Érdeklődni szeretnék azzal kapcsolatban hogy Hungarotelről régebben 2001 ben volt vezetékes telefonunk. 2002 ben már kikapcsolták számlatartozás miatt amit nem egyenlítettünk ki. Eközben 2007 ben felvásárolta a céget az Invitel, és most szeretnék internetet beköttni velük. LEadtam a szolgáltatásra a megrendelésemet aláírásommal és közölték hogy van 67 ezer Ft-s tartozásom feléjük és így biztos hogy nem tudják beköttetni hozzám az internetet amég ez fennt áll. Én erre mondtam hogy ez 5 éve volt, ekkor megadta az Invitel a központi telefonszámát ahol ez esetben lehet érdeklődni. 5 év után hogy hogy fennt áll a tartozás? Mit tudok tenni? Nem évült el? Köszönöm a hozzászólásokat.
Kategóriák: Jogi hírek

végrehajtás kérdések

sze, 04/01/2020 - 14:12
Végrehajtás! Csak a lényeg. Személyi kölcsön törlesztő elmaradás. Bíróság letiltotta a nyugdíjat. Havi dupla törlesztő folyt be amikor 4 hónap után végrehajtást kért a pénzintézet. Nem derült ki hogy a pénz hol pihent és miért nem látták, hogy fizetve van. Kb 200.000Ft volt a hátralék, amikor mindhárom adós számlájáról 530.000Ft tiltottak le, és egy 1.700000 értékű autót is végrehajtás alá vontak, amin banki hitel volt. Mondanom sem kell, hogy minden költséget rám írt a végrehajtó, tehát az adósságom szinte semmit sem csökkent. Az év végi elszámolásnál látom, hogy a levont pénzek, csak hetek múlva látszanak a pénzintézetnél. Elmentem a végrehajtó fogadóórájára, ahol meghallgattam, hogy őneki milyen bonyolult feladata van, és hogy milyen humánusan jár el, és rendre utasított, hogy akkor beszéljek amikor kérdez. A mai alkalommal szintén kérdést szerettem volna feltenni azzal kapcsolatban, hogy az általa decemberben levont 70.000Ft hol pihen, mert a bank nem írta jóvá , és 30% kamatot számol a késedelemre ami ugye nem rajtam múlik, és ráadásul valaki azt ígérte, hogy nem hagynak büntetéseket kiróni. ( A napi jegybanki kamat duplája így is jár.) Őt nem érdekli,(végrehajtó), hogy honnan van pénzem csak fizessek, engem sem érdekel, hogy hogyan oldja meg időbe az átutalásokat, de ne pihentesse a pénzt a számláján. Egyszóval az első kérdés után a végrehajtó a hivatalos lakossági fogadóóráról válasz nélkül kirúgott. Összehasonlítva jogaimat egy fogvatartottal kétségeim merülnek fel, hogy kinn jobb vagy benn, annál is inkább mert mivel kérdéseket mertem feltenni a mindenható bírósági végrehajtónak, akit én előre megfizetek vastagon, és hallgathatom a jótékony dumáját, érdemleges válasz helyett, valószínűsíthető, hogy ezután minden erővel, és a nép által ráruházott hatalommal azon lesz, hogy engem mielöbb börtönbe juttasson, a hitelezőim örömére, mert így várhatnak a pénzükre. Kérdés merül fel több is. Mi a tisztességes eljárás? Mit kell elviselnem, mert válság van? Mi a határa a költségek mesterséges duzzasztásának? Mi a végrehajtó jogállása? Mi az arányos mértékű szankció.(jelen tartozásom durván 150.000,és kb 3 hónap alatt elfogy, ha nem tupírozzák) Egyáltalán ki ellenőrzi mindezt? Hova lehet panasszal fordulni? (Ahova írtam, Érdekegyeztető tanács, PSZÁF, Takarékpénztárak felügyelete, Bíróság, vagy nem válaszoltak, vagy kitérő, semleges választ adtak) 63 évesen 40 év munka után várom mikor tesznek az utcára, mert a végrehajtóm ÁVO-t idéző módszerei nem hagynak kétséget e felől. cssztivi
Kategóriák: Jogi hírek

Háborús bűnök

k, 03/31/2020 - 13:30
A háborús bűncselekmények alapvető fontosságú értékeket sértenek, „veszélyeztetik a világ békéjét, biztonságát és jólétét”. De mentesül-e a felelősség alól a katona, ha parancsra cselekedett? Milyen kötelezettségei vannak háború idején a megszálló hatalomnak? Milyen bíróság, és mikor jogosult eljárni háborús bűnök esetén?
Kategóriák: Jogi hírek

Online jogi tanácsadás

h, 03/30/2020 - 14:45
Valaki tudna segíteni, hogy honnan lehet ingyenes online jogi tanácsadást kérni büntetőjoggal kapcsolatban?
Kategóriák: Jogi hírek

NKM Energia, vállalkozása energiája

h, 03/30/2020 - 09:45
Az energia a vállalkozások és vállalatok fejlődéséhez és mindennapi működéséhez elengedhetetlen, legyen szó áramról vagy gázról. Az NKM Energia Zrt. Magyarország legnagyobb, végfelhasználókat ellátó energetikai társasága, amely a teljes hazai energiafelhasználás egyharmadát is meghaladó, éves szinten mintegy 62 TWh földgázt és villamos energiát értékesít ügyfelei részére a versenypiacon és az egyetemes szolgáltatásban. (X)
Kategóriák: Jogi hírek

Felmondási idő alatt + 6 hónap munkára kötelezés???

p, 03/27/2020 - 19:12
Tisztelt Fórumozók, Munkahelyen belül másik részlegre akartam menni, így kértem a belső áthelyezésemet, amit elfogadtak, emiatt jelenleg a 2 hónap felmondási időmet töltöm. Azonban most a főnököm meg akarja akadályozni az elmenetelemet és kötelezni akar még plusz 6 hónap maradásra a jelenlegi helyemen, (mert ez állna az érdekében). Gondolom megtagadhatom?? Hiszen elfogadták a felmondásom és a felmondási időm töltöm... Valamilyen ok miatt visszatarthatnak? Milyen lehetőségeim vannak??? Ha nem akarnak átengedni a felmondási idő letelte után, azonnali felmondással el tudok menni a munkahelyről végleg? Köszönöm a válaszokat!
Kategóriák: Jogi hírek

Orvosolt közbeszerzések - Beszélgetés Puskás Sándorral, a Közbeszerzési Döntőbizottság elnökével

sze, 03/25/2020 - 14:07
"Jelentősen kibővült a Döntőbizottság hatásköre, egyes súlyos jogsértések az adott szerződés semmisségével járnak." - mondja Puskás Sándor, a Közbeszerzési Döntőbizottság elnöke, akivel a bírságolási gyakorlatról, a közbeszerzési eljárás jogorvoslati szabályrendszeréről, valamint a 2019-es év eredményeiről beszélgettünk.
Kategóriák: Jogi hírek

Interjú: dr. Puskás Sándor - Orvosolt közbeszerzések

h, 03/23/2020 - 23:55
a Közbeszerzési Döntőbizottság elnöke - a Döntőbizottság működéséről, bírságolási gyakorlatról, a közbeszerzési eljárás jogorvoslatot érintő szabályrendszeréről és a 2019-es év eredményeiről
Kategóriák: Jogi hírek

KATA fizetés

v, 03/22/2020 - 00:52
December 1-től kezdem a vállalkozást, KATA-s adózással. A NAV-nál azt mondták, adjam be a bejelentést nyugodtan nov. végén, úgyis csak dec. elejére regisztrálnak. Ezt bebuktam, mert megtörtént a nyilvántartásba vétel. Tehát novemberben már regisztrált vállalkozó vagyok. Jól tudom, hogy a KATA-t tehát már december 12-ig meg kell fizetnem? Gond-e az, hogy mivel bevételem csak január elején lesz, csak januárban fizetek egyszerre 2 hónapot? Köszönöm
Kategóriák: Jogi hírek

Kártalanítás büntetőeljárásban – avagy az ártatlan elítéltek anyagi kompenzációja

cs, 03/19/2020 - 15:56
Hónapok, évek és évtizedek a börtöncellák falai között - mindez ártatlanul, beláthatalan ideig viselve a sajtó- és a közvélemény által kreált bélyegeket. Anyagilag mennyiben kárpótolható az elvett idő a magyar jog alapján? Milyen szempontokat kell figyelembe venni a kártalanítás összegének megítélésénél?
Kategóriák: Jogi hírek

Állásajánlat: ügyvéd, jogi asszisztens

cs, 03/19/2020 - 00:00
Budapest, Weiss Ügyvédi Iroda #allas
Kategóriák: Jogi hírek

Fizetés nélküli szabadság

k, 03/17/2020 - 14:12
Üdvözlet! Egy német banknál dolgozom 2002. október óta. Elnyertem egy pályázatot a nürnbergi egyetemre, mely kb. másfél-két évet jelent. Kérdéseim: 1. Kaphatok-e fizetés nélküli szabadságot erre az idöre? (tudom, hogy ez a munkáltató döntésétöl függ, de mi a gyakorlat?) 2. Elöfordulhat, hogy ottragadok (házasság, munkalehetöség). Van-e ilyenkor bármilyen kötelezettségem a bank felé? Köszi a segítséget! Rita
Kategóriák: Jogi hírek

Legális prostitúció, Bt keretein belül...

k, 03/17/2020 - 10:52
A kérdésem a következő! Lehetséges e Bt keretein belül prostituáltakat foglalkoztatni legálisan, mint alkalmazottakat? Pl: TEÁOR szám szerint: 9604 Fizikai közérzetet javító szolgáltatás vagy 9609 M.n.s. egyéb személyi szolgáltatás címen. Azt tudom, hogy a lányok, mint egyéni vállalkozó legálisan dolgozhatnak a törvények betartásával a 930506 kódszámú, máshová nem sorolt egyéb szolgáltatás megnevezésű szakmakód alatt, melyet a Szolgáltatások Jegyzéke 9305124 besorolási számon szexuális szolgáltatásként nevesít. Ha több lány összefogna, alapíthat Bt-t, és mint alkalmazott, dolgozhatnának? Persze mindent precízen legálisan elkönyvelve, adózva. Köszönöm a válaszokat!
Kategóriák: Jogi hírek

ki nem fizetett munkabér

h, 03/16/2020 - 13:10
Az lenne a kérdésem, hogy van egy cég aki munkát hírdetett. Többen jártak úgy, hogy több napig foglalkoztatták, valakit két hetig is, és nem fizették ki őket. Valószínű be sem jelentették. El lehet a céggel szemben valamit érni jogi úton?
Kategóriák: Jogi hírek

Állásajánlat: jogász

h, 03/16/2020 - 00:00
Budapest, dr. Radics Csaba Végrehajtói Irodája #allas
Kategóriák: Jogi hírek

Közveszéllyel fenyegetés vétsége

v, 03/15/2020 - 20:32
Sziasztok! Segítségeteket kérném. Egy diplomás, nevezzem csak "gyógyítónak" ismerősöm a múlt év folyamán, sajnos kissé kiborult, egy interakciója során nem sikerült segítséget nyújtania, helyzetét javítania az egyik általa nagyon megkedvelt páciensének, pedig mindent megtett érte ami csak az eszébe jutott. Sajnos ez annyira megviselte őt is, hogy mindez és a benne is lassan felgyűlő feszültségeknek úgy adott hangot, azt helytelenül úgy vezette le, hogy nem is gondolkodva felhívta a rendőrséget és megkérdezte, hogy kijönnének-e vajon, ha pl. xy benzinkutat felgyújtaná? Nem is gondolta komolyan sem, és nem is hitte volna, hogy emiatt intézkedni is fognak. Saját telefonon hívta a rendőröket, nekik mondta csak el mindezt, más nem hallotta, nem is akarta ennek során a személyazonosságát eltitkolni, nem is hagyta el a helyszínt sem amíg ki nem értek oda a rendőrök nagy erőkkel. Megbilincselték, bevitték, hajnalig kihallgatás következett majd meggyanúsítás közveszéllyel fenyegetés vétsége alapos gyanúja miatt. Azóta az ügyészség immár harmadjára hosszabbította meg a nyomozást. Büntetlen előéletű, eddig semmilyen baja nem volt a rendőrséggel, szabálysértést sem követett még el eddig. Ugyanakkor példamutató életet élt egészen idáig, több ember életét megmentette munkája során, munkája mellett otthonában is segítséget nyújtott a hozzá forduló rászorulóknak, nem egyszer ingyenesen, pusztán azért, mert látta, hogy a másik félnek segítségre van szüksége. Megközelítőleg ezek a felvázolható részletek. Kérdésem az lenne tőletek, hogy erre kaphat-e felfüggesztett börtönbüntetést, vagy inkább a közérdekű munka vagy pénzbüntetés jöhet-e szóba. Esetleg megrovás, próbára bocsátás? Illetőleg megközelítőleg mennyi lehet a büntetőeljárás költsége ilyen esetben? (Sajnos a kérdésemre, hogy konkrétan mit is mondott a telefonban, azaz azt, hogy kimondta-e egyáltalán tényállításként, hogy fel fogja gyújtani a benzinkutat, nem tudja, mivel nem emlékszik rá, hogy mit is mondott a telefonba, csak ennyi maradt meg, hogy ezt kérdezte.) Ugyanakkor ragaszkodik ahhoz az elhatározásához, hogy sem eddig sem ezután nem fog ügyvédet megbízni, mert elfogadja feltételek nélkül azt, amit rá ki akarnak róni, de nagyon aggódik amiatt, hogy ezért a cselekményéért börtönbüntetést fog kapni. Köszönöm előre is válaszotokat.
Kategóriák: Jogi hírek

Ügygondnok

v, 03/15/2020 - 17:20
Ha a cselekvőképtelen örökös törvényes képviselője is örökös, akkor az érdekellentét miatt kell kirendelni az ügygondnokot (a közjegyző ezt mondta) De ha a törvényes képviselő visszautasítja az örökséget akkor nem áll fenn az érdekellentét, ekkor is kell az ügygondnok kijelölése?
Kategóriák: Jogi hírek

kirúgás iskolából gyerektartás jogosultság

v, 03/15/2020 - 10:51
T fórumozok fiamat már a 2. iskolából rúgják ki tesz róla sajnos.Nem tudok vele mit kezdeni.Apjával él mert nem akar a haverjaitól eltávolodni.Igazából már velem se tartja a kapcsolatot..Kell e gyerektartást fizetnem a továbbiakban ezen okokból kifolyólag? 18 éves lesz..
Kategóriák: Jogi hírek