Jogi Fórum

Feliratkozás Jogi Fórum hírcsatorna csatornájára Jogi Fórum
Újdonságok a Jogi Fórumon
Frissítve: 1 óra 4 perc

Munkanap áthelyezés

k, 12/10/2019 - 16:37
Sziasztok! Jövő szombat munkanap lesz, aug. 21-et kell ledolgozni. Ha valaki ekkor táppénzen lesz akkor, de 21-én esetleg már nem, akkor ugye ez ledolgozottnak számít nála?
Kategóriák: Jogi hírek

Inkasszó a számlámon, hogy tehet ilyet a végrehajtó?

k, 12/10/2019 - 13:19
Sziasztok, szép napot mindenkinek. Nem szaporítom : egy budapesti, konkrétan újpesti vh inkasszálta a számlámat, több, mint 200.000 Ft értékben, amit a remek bankom, mihelyst fizetésem beérkezett, rögtön teljesített is, magyarul, majdnem az összes pénzemet elvitte a mocsadék. Kinél tudom Őt is, adott esetben a bankot is feljelenteni, hiszen mindkettő törvénytelenséget követett el, bár a bank talán kevésbé... Melyik az a fórum, ahol bepanaszolhatom ezt a rablót? A tartozásom elismert, nem tagadtam, de a letiltott összeg nagyjából tönkretette a családom karácsonyát, és még sok egyéb mást is. Kérlek, ne piszkáljatok olyanokkal, hogy "adós, fizess", meg ilyesmi.... Előre is köszi minden választ...
Kategóriák: Jogi hírek

Állásajánlat: jogi asszisztens

k, 12/10/2019 - 00:00
Budapest, V. , Rácz Law Firm #allas
Kategóriák: Jogi hírek

KM óra csalás

h, 12/09/2019 - 09:31
Segítséget kérnék hozzáértőtől az ügyben,hogy mit érdemes tenni,hova kell fordulnom,mit érhetek el és mik lehetnek a követeléseim. A lényege,h az egyik barátom vásárolt egy autót kereskedőtől. A km óra állása szerint akkor 94 - 95 Ekm - rel/ez bizonyítja az is,hogy a vásárlást megelőzően közben műszaki vizsgán volt az autó,friss műszakival vette át az ismerősöm/.Ezzel nem is lenne probléma de most Ő elvitte egy hivatalos Renault márkaszervízbe szervizeltetni és ott hívták fel a figyelmét arra,hogy az autóban semmiképpen nem lehet/az óra jelenlegi állása szerinti/110Ekm az autóban ,mert már pár évvel/mielőtt megvette/volt 190Ekm - es szervizen. Mivel a kereskedő csináltatta a vizsgát ami alapján a közlekedési felügyelettől kikért papír alapján is kb.90 Ekm volt "elméletileg" az autóban a vizsgáztatáskor/holott előte vmikor volt 190Ekm - es szervizen/így bizonyítható a csalás. A kereskedő köteles vissza vásárolni az autót teljes vételáron? Ha nem kb mekkor kártérítésre számíthat? Hol kell feljelentést tenni,rendőrségen,fogyasztóvédelemnél vagy esetleg bíroságra kell menni?Mi a módja? Az autó egy kb 4 - 6 éves Renault Megane Sedan és ha jól emlékszem 1.500.000 Ft - ért vásárolták kb 1-2 éve Előre is köszönöm a válaszokat!
Kategóriák: Jogi hírek

apaság, fiktív név

v, 12/08/2019 - 20:30
Kedves Big Cat! Kislányom három éves lesz néhány hét múlva és az apaság kérdése még nem rendezett. Az édesapa most sem kívánja hivatalosan vállalni őt. Kérdésem az lenne, ha fiktív név kerül az anyakönyvbe, nekem a későbbiekben van-e még lehetőségem az apasági per megindítására vagy erre most van az utolsó lehetőségem. Köszönöm Azs2001
Kategóriák: Jogi hírek

végkielégítés és felmondás

v, 12/08/2019 - 17:21
Sziasztok! Segítséget kérek. Anyósom 1968. óra egy munkahelyen dolgozott közalkalmazottként. 2006 óta előrehozott nyugdíjjal munkamegtartásával folyamatos maradt munkaviszonya. 2012.ben furcsa körülmények között lemondással megszünt a munkaviszonya. Az a kérdésem, ha nem lemondás, hanem felmondás lett volna akkor mennyi végkielégítés és felmondási idő járt volna neki a 1968 óta tartó egy munkahelyen letöltött időre? Köszönöm a segítséget.
Kategóriák: Jogi hírek

Ingatlan Adás - vétel

p, 12/06/2019 - 15:21
Tisztelt Szakértők! Olyan kérdésem volna, hogy eladtam az ingatlanomat és már lassan 2 hónapja kötöttünk egy adás-vételi szerződést (Én vagyok az Eladó) a Vevővel. A szerződés megkötésekor átadásra került FOGLALÓ és mivel a Vevőm a vételár egy részét banki hitelből fizetné így húzódik a dolog. A konkrét kérdés az hogy abban az estben ha a Bank nem ad Neki hitelt az Neki felróható ok? Tehát ebben az esetben a FOGLALÓ visszajár a részére vagy sem? A szerződésben csupán annyi van leírva, hogy ha neki felróható okból nem jön létre a szerződés teljesítése elveszíti a foglalót....tehát arra nem tér ki, hogy ha nem kapna hitelt abban az esetben másképp történne-e a foglaló sorsa. Teszem azt ha vissza járna akkor mi van azzal a 2 hónappal amíg Ő intézkedett.....vagyis Nekem ezzel "kárt" okozva hisz addig eladhattam volna az ingatlanomat?! A válaszokat előre is köszönöm!
Kategóriák: Jogi hírek

Jogklinika – „Csinálom és megértem.” – A gyakorlati tanulást támogató oktatásmódszertan sikerének titka

p, 12/06/2019 - 12:15
A jogászképzés célja a jogászi gondolkodásmód és a gyakorlatban való részvétellel megvalósuló tudás joghallgatók számára történő minél teljesebb átadása - ebben a jogi oktatási rendszerek általában megegyeznek. De mi a jogklinika? Mi a lényege, milyen típusai vannak és milyen tudással vértezi fel a leendő jogászokat?
Kategóriák: Jogi hírek

Életjáradéki szerződés

p, 12/06/2019 - 01:21
Üdv.Mindenkinek! Az lenne a kérdésem, hogy ingatlan életjáradéki szerződést feltétlen be kell jegyeztetni a földhivatalnál ? Ha nincs bejegyezve, mert a szerződő felek azt nem akarják ? Lehetséges? Attól nem veszít az érvényességéből?
Kategóriák: Jogi hírek

Állásajánlat: ügyvédjelölt

p, 12/06/2019 - 00:00
Budapest, Gál és Társai Ügyvédi Iroda #allas
Kategóriák: Jogi hírek

Állásajánlat: ügyvédjelölt

p, 12/06/2019 - 00:00
Budapest, Hyross Ügyvédi Iroda #allas
Kategóriák: Jogi hírek

Lakás forgalmi értékének meghatározása

cs, 12/05/2019 - 22:21
Másik rovatban érdeklődtem lakásom gyermekem részére törénő ajándékozásának illetékéről, melyet a forgalmi érték alapján kell valamilyen módon kiszámolni. Egyelőre még az volna a fő kérdés, hogyan kell a forgalmi értéket megállapítani ? Ugyanis egy korábban önkormányzati (tanácsi) tulajdonban lévő lakásról van szó, melyet 1992-ben lehetett megvenni, 35 éves (ezer ft/hó) részletfizetéssel. Most mintegy 100 000 ft egy összegben való befizetése után leveszik a jelzálogjogot, s ezután válik ajándékozhatóvá, vagy eladhatóvá. Akkor, abben a konstrukcióban 4-500 ft körüli érték volt megállapítva. Ha ez alapján vetnék ki az illetéket akkor az nagyon jó volna, de attól tartok a mai és tényleges piaci ár ettől igencsak eltér. Ki, és minek alapján fogja meghatározni a tényleges forgalmi értéket ?
Kategóriák: Jogi hírek

Biztosítás

sze, 12/04/2019 - 12:21
Sziasztok, remélem valaki tud segíteni. Én egy lakótelepi lakásban lakom. A lakóház kötött biztosítást, amit fizetek + az Aegon-nál is kötöttem egy biztosítást, amit szintén fizetek, ha valami kár keletkezne fizessen utána a biztosító. A felső szomszéd miatt 19 cm-es vízben állt a lakásom. Fizetett kártérítést a lakóházas biztosító + az én biztosítóm is. Most az Aegon visszakövetel rajtam 250 ezret, mivel a másik biztosító is fizetett. Kérdezem én, fizetni akkor minek fizetek plusszban lakásbiztosítást az Aegonnak??? Mire fel követelheti rajtam azt, amire szerződött velem??? Akkor mire fizettem náluk idáig a lakásbiztosítást??? Előre is köszi!
Kategóriák: Jogi hírek

Állásajánlat: Regulatory Expert

sze, 12/04/2019 - 00:00
Budapest, Magyar Telekom Nyrt. #allas
Kategóriák: Jogi hírek

Állásajánlat: jogász

sze, 12/04/2019 - 00:00
Budapest, Budapest Főváros XII. ker. Hegyvidéki Pmh. #allas
Kategóriák: Jogi hírek

Állásajánlat: ügyvédjelölt

sze, 12/04/2019 - 00:00
1037 Budapest, Montevideo utca 3/B, Dr. Nagy Judit #allas
Kategóriák: Jogi hírek

szja örökölt ingatlan értékesítés után

k, 12/03/2019 - 20:51
2011-ben édesapám után egyeneságon örököltem egy lakás 1/2-ed részét édesanyám által lakottan. A lakás Önkormányzat által meghatározott forgalmi értéke 8 mFt volt. A hagyatékátadó végzésben az 1/2-ed tulajdoni illetőség értéke 4 m Ft. Az ingatlan lakott értéke: 2 mFt, hagyatéki teher: 527 eFt. A NAV az örökösödési illeték kiszabásánál (fizetési meghagyás) a tiszta értéket (illetékkiszabás alapja) 1.06 mFt-ban állapította meg. Mivel egyenesági rokonként örököltem, az illetéket "0"Ft-ban állapították meg. még ezévben elhunyt édesanyám is, így megörököltem az ő tulajdonrészét is. A Hagyatékátadó végzésben az 1/2 illetőségű ingatlanrész értékét 4 mFt-ban állapították meg. Ebben az esetben a NAV illetéket nem szabott ki, fizetési meghagyást sem küldött. A lakást üresen (nem lakottan) még 2011-ben eladtam 7 mFt-ért. Kérdésem: a szja megállapításához milyen szerzéskori értéket kell megállapítani? az első 1/2-ed rész öröklésénél az illetékkiszabásnál megállapított tiszta értéket (1.06mFt),vagy a lakott forgalmi értéket (2 mFt), vagy a valós forgalmi értéket(4 mFT-ot)? Úgy tudom, hogy ha az öröklés illetékmentes, akkor a szja törvény szerint a hagyatéki leltárban szereplő "egyéb" értéket kell figyelembe venni a szerzéskori érték meghatározásánál. Kérem, amennyiben ez a jelen adatokból lehetséges mondják meg, hogy a sok érték közül mit kell figyelembe vennem és mi az az "egyéb" érték. Köszönettel: Xtangó
Kategóriák: Jogi hírek

dr. Bárándi Emese: A bűnrészesség és az öngyilkosságban közreműködés bűncselekménye

k, 12/03/2019 - 00:00
A tanulmány első lépésben általánosságban ismerteti a bűnrészesség alapfogalmát, fajtáit. Ezt követi a bűnsegéd és felbujtás részletes elemzése. A dolgozat ezután rátér az öngyilkosságban közreműködés bűncselekményének bemutatására, először a történeti és vallási aspektusait vázolja, majd magát a bűncselekményt elemzi alapos részletességgel. Az egész dolgozaton átível a részesség hatálya, mintegy átfogja azt. A dolgozat az önrendelkezési jog említésével zárul, mely szorosan összefügg a tanulmány eredeti témájával, az emberi akarat-kifejtés korlátaival, az akarat más által történő befolyásolásával. A Szerző bírósági titkár.
Kategóriák: Jogi hírek

Állásajánlat:

k, 12/03/2019 - 00:00
Budapest, XI. ker. Móricz Zsigmond körtérnél, Madarassy Ügyvédi Iroda #allas
Kategóriák: Jogi hírek

Állásajánlat: végrehajtó helyettes

k, 12/03/2019 - 00:00
Szolnok, Dr. Hangai-Dormán Bernadett Végrehajtói Irodája #allas
Kategóriák: Jogi hírek