Jogi Fórum

Feliratkozás Jogi Fórum hírcsatorna csatornájára Jogi Fórum
Újdonságok a Jogi Fórumon
Frissítve: 35 perc 50 másodperc

Németország Bayern régió EGVP

50 perc 42 másodperc
Üdv! Szeretnék segítséget kérni, fellebezést szeretnék benyújtani egy büntetőjogi eljárásban, de kizárólag EGVP-n keresztül fogadják el elektronikus úton. Sajnos nem találtam semmilyen regisztrációs lehetőséget erre a platformra. Valakinek volt már dolga ezzel? Üdv, Ferenc
Kategóriák: Jogi hírek

Túlóra - kifizetés helyett csúsztatás?

p, 08/16/2019 - 20:01
Sziasztok! MInt már oly sokszor, most is hozzátok fordulnék segítségért. A férjem munkahelyén újabb "őrültséget" találtak ki, erre kérném a véleményeteket. Heti 40 órás munkahét van, ez világos. hétfőtől péntekig. A cég tevékenysége azonban megköveteli a RENDSZERES szombati munkát is. Férjem, és jó pár kollégája az ún. kiszolgáló személyzethez tartozik, ami azt jelenti, hogy ők teszik lehetővé, hogy az emberek felvehessék a munkát, elindulhassanak szombaton is dolgozni (itt most raktárosokról, gk. vez. kiszállítókról van szó). Ez nem teljes egész napi munka, hanem minden szombaton, reggel 6-tól 10-ig, tehát minden szombaton 4 óra. Eddig ezt rendesen kifizették túlóraként, ugye a törvény által előírt módon, erre a napra 100%-ot kaptak. Most a főnökség úgy döntött, hogy havi szinten nagyon sokat költ a cég a túlórák kifizetésére, ezért ezentúl nem kifizetni fogják, hanem le kell dolgozni. Igen ám, de a cégvezetés úgy gondolja, hogy ezért a szombati 4 óráért, szintén 4 óra csúsztatás jár, méghozzá úgy, hogy pl. ha valamelyik kedden úgy gondolják, hogy aznap kevesebb a munka, akkor esetleg de. 10 órakor azt mondják a férjemnek, vagy más kollégájának, hogy aznap ne 14 óráig dolgozzon, és hogy menjen haza, és ezzel le van csúsztatva 4 órája. Szerintetek ez így törvényszerű? Ennek így kell történnie?? Eleve, mivel a szombatért dupla pénz jár, nem dupla annyi órát csúsztathatna le a férjem? Tehát egy szombat helyett mondjuk nem úgy van, hogy kivehet egy másik teljes hétköznapi munkanapot? Arról nem is beszélve, hogy ilyenkor a munkáltató mondja meg, hogy melyik napon csúsztathatja le ezt az időt? Nem a férjem dönti el??? És különben is, ha a munkáltató is dönti ezt el, milyen eljárás az, hogy esetleg aznap megtudom, mikor bementem dolgozni, hogy 2 óra múlva mehetek is haza??? Nem kell erről előre valamilyen írásos tájékoztatót adni, hogy ekkor és ekkor mehet csúsztatni. Ja, és a legjobb, hogy azt akarják, hogy mindenki írja rendesen a jelenléti ívet, napi 8 órás munkára, és rendszeresítenének egy másikat, egy úgymond "feketét", amiben pedig csak a túlórákat írnák. Naná, hogy hülyének akarják nézni az embert. És papírt is alá akartak írattatni velük, hogy elfogadják ezt az új csúsztatási rendszer (persze, a jelenléti íves dolog nem volt benne) Még szerencse, hogy senki nem írta alá, mert volt nagy hőzöngés, aminek hatására most "átdolgozás alatt van" eme tervezet. Várnám a véleményeteket, segítségeteket, hogy mi a teendő ilyenkor, illetve, hogy mikkel érvelhetnének a férjemék. EGyáltalán, hogy elfogadhatják -e ezt??? Köszönöm előre is! Kuha
Kategóriák: Jogi hírek

Havibér egy órára járó összege

cs, 08/15/2019 - 16:21
Kedves Mindenki! Az Mt. 2006.01.01-től kiegészült egy 144/A.§-al, melynek a) pontja szerint: "Az egy órára járó személyi alapbért úgy kell kiszámítani, hogy a havi személyi alapbér összegét osztani kell teljes munkaidős foglalkoztatás esetén 174-gyel,..." Kérdésem, hogy - szerintetek - mikor, minek kell ezt használni ? Ha pl. januárban elmegy valaki (sima pótlék nélküli minimálbéres) 10 nap szabira, akkor 96 órát dolgozik, tehát 62.500 / 174 x 96 = 34.483,- Ft munkabért és 10 napi távolléti díjat, azaz 62.500 / 174 x 80 = 28.736,- Ft-ot kap. Ez összesen 63.219,- Ft. Februárban, ugyancsak 10 nap szabi esetén ez 62.500 / 174 * 80 + 62.500 / 174 * 80 = 57.471,- Ft LESZ ???? Ha nem erre, akkor mire kell használni az új 144/A.§-t ???
Kategóriák: Jogi hírek

A munkaerő legyen veled! – De milyen szerződéssel?

cs, 08/15/2019 - 08:37
A régiót sújtó krónikus munkaerőhiány kezelésére gyakori megoldás manapság, hogy egy vállalkozás munkaerőt biztosít egy másik részére. Nem árt azonban résen lenni az ilyen megállapodásoknál: a körülményektől függően ugyanis a NAV átminősítheti ezeket a szerződéseket, ami komoly adózási kiadásokkal járhat.
Kategóriák: Jogi hírek

Állásajánlat: ügyvédjelölt

cs, 08/15/2019 - 00:00
Budapest, V. kerület, Dr. Orosz János ügyvéd #allas
Kategóriák: Jogi hírek

Állásajánlat: ügyvédjelölt

cs, 08/15/2019 - 00:00
Budapest, Dr. Kiss Árpád Ügyvédi Iroda #allas
Kategóriák: Jogi hírek

„Vádalku” – egyezség a bűnösség beismeréséről

sze, 08/14/2019 - 08:06
- Sima emberölés, 10 év, jó magaviselettel 5 év után szabadulhat. Ennél lejjebb nem megyek. Délutánig van ideje elfogadni.  - Rendben, közlöm az ügyfelemmel. Vádalku. Egy az amerikai filmekből jól ismert és sokat hallott párbeszéd, mellyel hasonlóságot mutató intézmény került szabályozásra a büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvényben (Be.), egyezség a bűnösség beismeréséről néven. 
Kategóriák: Jogi hírek

Állásajánlat: Közjegyzőjelölt vagy gyakornok

sze, 08/14/2019 - 00:00
Salgótarján, Dr. Keményfyné dr. Török Marianna Magdolna Közjegyzői Irodája #allas
Kategóriák: Jogi hírek

Állásajánlat: Knowledge Development Lawyer

sze, 08/14/2019 - 00:00
Budapest, DLA Piper Posztl, Nemescsói, Györfi-Tóth és Társai Ügyvédi Iroda #allas
Kategóriák: Jogi hírek

Magánokirat hamisítás?

k, 08/13/2019 - 12:41
Tisztelt Fórumozók! A következő ügy megítélésében kérném segítségüket: Ügyfelünknek pályázatírásra adtam árajánlatot emailben. Az ajánlat összege a pályázatban megjelölt nettó beruházási összeg 3 %-a volt. Az ajánlat mellé csatoltan a szerződést, melyben a pontos összeget üresen hagytam, mivel a szerződés aláírásakor még nem volt ismert, hogy mekkora is lesz a pályázat beadásakor a nettó beruházási összeg. Az emailben az szerepelt, hogy írja alá a szerződést, küldje vissza és majd a beruházási érték pontos ismeretében beírjuk abban az összeget. Az ügyfél a szerződést aláírta,beszkennelte és megküldte nekem. Ezután a pályázatot elkészítettük, az nyertes is lett, de sajnos az ügyfél "eltűnt", és eredetiben aláírt szerződést nem küldött nekem. Így kénytelen voltam a szkennelt szerződést kinyomtatni, abba beleírni az összeget és így aláírni azt. Mikor megtudtam, hogy nyert a pályázata, kiszámláztam neki az ajánlat alapján kiszámlázott díjat. Ezután ő előkerült, de fizetni nem nagyon akart. Sikerült vele aláíratnom egy "szerződés módosítás" nevű dokumentumot eredetiben, melyben az szerepel, hogy elismeri a teljesítésünket és a számla összegét három részletben fizeti. Ebből egy részletet el is utalt, de utána megint semmi. A cége ellen felszámolási eljárást indítottunk, erre ő most azzal fenyegetőzik, hogy magánokirat hamisítás miatt feljelent. Kérdésem, hogy valóban elkövettem-e ezt a cselekményt és ha igen, akkor mire számíthatok?
Kategóriák: Jogi hírek

Állásajánlat: ügyvédjelölt

k, 08/13/2019 - 00:00
Budapest, Holló Ügyvédi Iroda #allas
Kategóriák: Jogi hírek

Állásajánlat: ügyvédjelölt

k, 08/13/2019 - 00:00
Budapest, Bacskó Ügyvédi Iroda #allas
Kategóriák: Jogi hírek

Családtagok közötti ingatlan ajándékozás, adásvétel

h, 08/12/2019 - 16:30
Halihó. Édesanyám és testvére közös tulajdonában lévő lakóházukat szeretnénk megvásárolni. Édesanyámnak nincs jövedelme, a testvére alkalmazottként dolgozik. A vételár 4 000 000 forint. Az épület 6 éve van a tulajdonukban, örökölték. Vásárlás esetén kinek mennyi illetéket, ill. adót kell fizetni? Ajándékozás esetén ugyanezek a terhek mekkorák? Az ajándékba kapott ingatlanra lehet e hitelt, "szocpolt" felvenni? Köszi.
Kategóriák: Jogi hírek

SZMSZ visszamenőleges módosítása

h, 08/12/2019 - 13:36
Üdvözlöm a Fórumot! Társasházunkban az éves elszámolásnál derült ki, hogy a közös képviselő kb.250 ezer forintot adott ki a tárgyidőszakban különböző ügyvédi szolgáltatásokra. Bizony megállapítható, hogy olyan dolgokra is amikre egyáltalán nem volt szükség.Van olyan számla is ami szóbeli konzultációról szól. A közgyűlésen elhangzott, hogy fizesse vissza, annál is inkább mert a ház SZMSZ-ben az áll, hogy megbízhat ügyvédet, de csak a közgyűlés hozzájárulásával. Szerinte szóba sem jöhet! A napokban írásbeli szavazásra felhívó levelet kaptunk miszerint, visszamenőlegesen hagyjuk jóvá a kifizetett összegeket, és a továbbiakban a saját jogkörében, a felújításokhoz hasonlóan 200.E Ft értékhatárig biztosítsunk szabad kezet számára. Sajnos az általa irányított többség megfogja számára szavazni. Nekünk a kisebbségben maradt tulajdonosoknak tulajdonosoknak csak a törvény maradt. Tehát a kérdésem: Lehet -e visszamenőleges hatállyal az SZMSZ-nek akár csak egy pontját módosítani? A válaszokat előre is köszönöm.
Kategóriák: Jogi hírek

ingatlanszerzési illeték

szo, 08/10/2019 - 19:45
Kedves Mindenki! Vásároltunk egy családi házat 25 M ft-ért. A jelenlegi lakóingatlanunkat 11 millió forintért értékesítettük, férjem a szülei által nevére átírt ingatlan 1/3 tulajdoni hányadát 12 millió forintéert adta el (társasházi öröklakás). Kérdésem mennyi illetéket fizetek a most megvásárolt lakóingatlan után, mi a számítás alapja. Köszönöm a válaszokat. (jogi tájékoztatás szerint csak az egyik eladott beszámítható, amit nem akarok elhinni.)
Kategóriák: Jogi hírek

ajándékozás halál előtt

p, 08/09/2019 - 21:00
Tiszteletem! Az örökösödési jogról szeretnék kérdezni! A német jogszabályban a halálozás előtti ajándékozást teljes értéken figyelembe kell venni az örökség megállapításakor, ha az 1 éven belül történt, míg minden egyes korábbi évvel 10 %-kal csökkentett értéken. Magyarországon ez tudomásom szerint nincs így. Létezik, hogy az ingyenes ajándékozás révén egy tollvonással ki lehet játszani a köteles részről szóló, a törvényes örökösöket védő magyar jogszabályokat? (hiszen ha az örökhagyó halála előtt egy "kedves" élettársára, ismerősére iratja minden vagyonát, akkor nem marad semmi, ami vérszerinti családtagjai számára örökölhető) Egyik barátom jelenleg ezért nem kap semmit édesapja halála után, csupán évek után a többszázezres, végül vesztes(!) per költségét...
Kategóriák: Jogi hírek

Kötelező biztosítás

p, 08/09/2019 - 17:21
Felmondtam a mostani biztosítómnál a szerződést január elsejével. Szeretnék egy másik, kedvezőbb biztosítást kötni , a mostani biztosítóm viszont azt a tájékoztatást adta, hogy majd csak január elseje után adja ki a kártörténeti leírást. Ez így szabályos ? Előre is köszönöm válaszukat. Üdv. Sysy
Kategóriák: Jogi hírek

zártkerti ingatlan adásvétele

p, 08/09/2019 - 07:37
Kérdésem, hogy zártkertként nyilvántartott ingatlant megvásárolhat e külföldi magánszemély ?
Kategóriák: Jogi hírek

E - ügyintézés önkormányzatnál

p, 08/09/2019 - 00:45
Üdvözletem! Elektronikus ügyintézésre kötelezett (Kft) beadja elektronikusan kérelmét egy kozigeljaras kezdemenyezesere ( engedely kérelem), illeték 3000.- Elutalja egy onkormanyzat weboldalan feltuntetett illetek beszedesi szamlara. Onkori visszautalja hogy nincs ilyen beszedési szamlaja es leirja hogy az eljarast folytato ugyintezo szeint ezt belyegen kell leroni... Nos e ugyintezes esetén nem kotelezo biztositani szamlaszamot? Ha igy indul eljaras nem az alabbiak szerint kell eljarni onkorinak?: Euszt reszletes es illetek tv: 111. § (1) Az EFER szolgáltatáshoz nem csatlakozott elektronikus ügyintézést biztosító szervek az elektronikus tájékoztatás szabályai szerint kötelesek közzétenni bankszámlaszámukat, és lehetővé tenni az eljárásukkal összefüggő illeték- és díjfizetési kötelezettségek bankkártyával vagy banki átutalással erre a bankszámlaszámra történő megfizetését. 73. § (1) A közigazgatási hatósági eljárási illetéket a) az eljárás megindításakor – a technikai feltételek megléte esetén – elektronikus fizetési és elszámolási rendszeren keresztül vagy az eljárást kezdeményező iraton illetékbélyeggel vagy b) átutalással, az átutalás közleményrovatában az ügyfél neve, lakcíme vagy székhelye, valamint a bb) alpont esetén az ügyszám feltüntetésével ba) az eljárás kezdeményezését megelőzően vagy bb) az eljáró hatóság felhívására kell megfizetni a (2)–(4), a (4a), a (7) és (8), valamint a (11) bekezdésben foglaltak kivételével. (4) Elektronikus úton kezdeményezett közigazgatási hatósági eljárás esetén az eljárási illetéket az eljárás megindítását megelőzően banki átutalással vagy – a technikai feltételek megléte esetén – az elektronikus fizetési és elszámolási rendszeren keresztül történő fizetéssel kell megfizetni. Banki átutalással történő illetékfizetés esetén az átutalás közleményrovatában az ügyfél nevét, lakcímét vagy székhelyét, illetve – amennyiben az ismert – az ügyszámot kell feltüntetni.
Kategóriák: Jogi hírek

Állásajánlat: Végrehajtó-helyettes, jelölt

p, 08/09/2019 - 00:00
Budapest, Ferenczi és Társai Vh. Iroda #allas
Kategóriák: Jogi hírek