Jogi Fórum

Feliratkozás Jogi Fórum hírcsatorna csatornájára Jogi Fórum
Újdonságok a Jogi Fórumon
Frissítve: 2 óra 27 perc

szabálysértési határozat elleni jogorvoslat

6 óra 1 perc
A rendőr feljelentett amiatt, hogy a várakozni tilos tábla hatálya alatt álltam meg néhány percre. A szabálysértési hatóság határozata szerint a feljelentés közokirat, ami mindent bizonyít, ami abban áll, az eljárás alá vont azonban bizonyíthatja ártatlanságát. Kimondta, hogy valóban meg szabad állni a várakozni tilos tábla hatálya alatt, de véleménye szerint nem tartózkodtam a gépkocsi közelében, mert akkor észrevettem volna, hogy a rendőr a mögöttem levő gépkocsival szemben intézkedik.(Ez teljes hülyeség, de a kérdésem szempontjából érdektelen) A bíróság postafordultával helyben hagyta a szabálysértési határozatot. Engem egyrészt az bánt, hogy ezek szerint Pécsett olyan gyakorlat alakult ki, mely szerint a **vádlott köteles bizonyítani áratatlanságát** , a szabálysértés elkövetésélt pedig nem tényekre kell alapozni, hanem egy vélekedésre. Tanácsot kérek, hogy ezek után hova lehet fordulni?
Kategóriák: Jogi hírek

MOKK fizetési meghagyás

szo, 10/19/2019 - 16:17
Tisztelt Fórum! Az lenne a kérdésem, hogy létezhet az jogosan, hogy kétszer adják be ellenem ugyanazt a fizetési meghagyásról szóló kérelmet a közjegyzői kamarához? Először jogerősen elutasították, mivel a követelő nem indokolta meg alaposan. Másodszorra egy másik közjegyző kezeli az ügyet, itt már létrejött a fizetési meghagyás, de itt is csak ügyiratszámokat adnak meg az indoklás mezőben. Egy végrehajtási ügyre hivatkozik, amit korábban én indítottam ellene. Szerinte túl magas összegre indítottam, de bővebb indoklás nincs benne.
Kategóriák: Jogi hírek

Foglaló visszajár?

p, 10/18/2019 - 23:56
A kérdés a következő: A foglaló visszajár a vevőnek abban az esetben, ha a bank megtagadja a hitel felvételét a számára? Ez rajta kívülálló ok? Köszönöm!
Kategóriák: Jogi hírek

Táppénz alatti felmondás

p, 10/18/2019 - 13:57
Tisztelt Mindenki! Segítséget szeretnék kérni, mivel sehol nem találok választ a problémámra. A lényeg röviden: A munkavállaló jelenleg táppénzen van - 1 hete- viszont közben kapott egy jobb állásajánlatot, így fel szeretne mondani. A munkáltatója ragaszkodik a felmondási idő kitöltéséhez, de ő ezt nem szeretné vállalni. 30 napon belül már kezdenie kellene az új helyen. Van erre mód? Táppénz alatt ha felmond munkavállalói felmondással akkor a munkáltató által kikötött 30 nap felmondási időt töltheti táppénzen? Ebben az esetben a 30 nap felmondási időt kötelező kitöltenie? Illetve hogy alakul a felmondási idő, ha közben a munkavállaló (kb. 1 hét után) munkaképessé válik? Kérdésem még, hogy ha a munkáltató 30 nap felmondási időt köt ki, alapesetben a fele időre felmentést kell adnia a munka alól, akkor a munkaviszony megszűnése csak a 30. napon történik meg vagy az utolsó munkában töltött napon? Minden segítséget előre is köszönök!
Kategóriák: Jogi hírek

Intrum Justitia

p, 10/18/2019 - 11:08
Tisztelt Fórum ! CIB-nél felvett , majd felmnodott személyi kölcsön átkerült az Intrum "gondozásába". A probléma a következő: Úgy tudom, hogy életbe lépett egy új szabályozás mely szerint az Intrum nem vásárolhat követelést ill. azt nem hajthatja be mivel az Intrum cégjegyzékben szereplő TEÁOR száma alapján nem lehet megbízott. Tud-e valaki erről valami biztos infót? Kihez lehet fordulni hivatalosan az ügyben (PSZÁF pl.)?
Kategóriák: Jogi hírek

Állásajánlat: ügyvédjelölt

p, 10/18/2019 - 00:00
Budapest I. és II. kerület, Várnai és Társa Ügyvédi Iroda #allas
Kategóriák: Jogi hírek

dr. Etter Kálmán: Gyermekek és kriminológia - a büntethetőségre vonatkozó szabályok hazai és nemzetközi viszonylatban

p, 10/18/2019 - 00:00
A tanulmány a büntethetőségi korhatárra vonatkozó szabályokat vizsgálja hazai és nemzetközi viszonylatban, ezt követően gyakorlati kitekintést tesz a 2010-től 2015-ig terjedő statisztikai adatok elemzésén keresztül, végül a Szerző saját véleményét írja le a hazai szabályozásról. A Szerző bírósági titkár.
Kategóriák: Jogi hírek

Állásajánlat: ügyvédjelölt

p, 10/18/2019 - 00:00
Monor, dr. Mazur Mária ügyvéd #allas
Kategóriák: Jogi hírek

Állásajánlat: közbeszerzési tanácsadó/közbeszerzési referens

cs, 10/17/2019 - 00:00
Budapest, III. ker., Őszy Közbeszerzési Tanácsadó Kft. #allas
Kategóriák: Jogi hírek

öröklés, ajándék

sze, 10/16/2019 - 16:21
Kedves Fórum! Szüleimtől kapok most egy nagyobb értékű ajándékot. Családi házat. Van egy bátyám. Szüleim halála esetén, az "osztozkodásnál" milyen súllyal esik ez latba? Valakitől azt hallottam hogy majd a hagyatéki eljárásnál osztályra kell bocsátani. Mit jelent ez?
Kategóriák: Jogi hírek

Polgármester - összeférhetetlenség

k, 10/15/2019 - 19:11
Lehet a fenntartó önkormányzat polgármestere az (általa fenntartott) általános iskola igazgatóhelyettese? Előre is köszönöm a választ! Törvény?
Kategóriák: Jogi hírek

Statáriális eljárás - Egy rendkívüli jogintézmény múltja és jelene

k, 10/15/2019 - 09:09
A "rögtönítélő" bíróságok jellemzője, hogy hiányoznak az eljárási garanciák, az ítélkezés gyors és egyfokú, az ítélet rendszerint felmentés vagy halálbüntetés, melyet azonnal végre is hajtanak. Hatályos jogunk is lehetőséget biztosít a rögtönbíráskodás bevezetésére. - Mikor és hogyan jelent meg a statáriális eljárás a múltban és mit jelent napjainkban?
Kategóriák: Jogi hírek

egyéni vállalkozás indítása

h, 10/14/2019 - 23:19
Kedves Fórumozók! Egyéni vállalkozást szeretnék indítani gyes mellett. Azonban van egy kis gondom. 2006 decemberében vettünk egy lakást, ami után megállapították a lakásvásárlási illetéket, de a posta elismert hibájából a határozatot csak 2007 december elején kaptuk meg. Azonnal kértük az illeték részletfizetési engedélyezését vagy méltányossági alapon történő törlését. A kérelmünkre azonban a mai napig nem kaptunk választ! És itt jön a kérdésem: ebben az esetben ez akadályozhatja-e a vállalkozói engedély kiváltását? Utánanéztem az igénylés feltételeinek, de ott csak adó-tb-és vámtartozást említenek, mint kizáró okot! Segítségetek és figyelmetek előre is köszönöm! Várom válaszaitok! toronyianna
Kategóriák: Jogi hírek

Mozgó urna, csalási kísérlet?

h, 10/14/2019 - 11:00
Sziasztok! A tavalyi országgyűlési választásnál egy idős, beteg rokon miatt mozgó urnát kellett házhoz hozatni. Először történt ilyen. Szavazásnál a 2 személy közelről, kitekeredett nyakkal és gülü szemekkel nézte, hogy a rokon mit jelöl be, nagyon gyanúsan viselkedtek, de ez most mellékes. Tegnap este, a polgármesterválasztásra hivatkozva felhívott egy nő és kérdezte, hogy most is kérünk-e mozgó urnát. Mondtuk igen. Azt ígérte ma reggel 8:45-kor felhív minket és 9 óra fele kijön. Mondanom se kell, hogy nem hívott, nem jött, pedig egész délelőtt vártuk. 11:30 fele elmentünk szavazni, kérdeztük őket a hívásról, de nem tudtak róla semmit. Mivel a mozgó urnát csak déli 12-ig lehet kérni, villámgyorsan hazamentünk, aláírattuk a papírt a rokonnal, kitöltöttük a lapot és visszavittük még épp időben. Szerintetek mi célból szórakozik valaki ilyennel? Veszi a fáradtságot, telefonál, de mi haszna van ebből? Sima viccelődés vagy csalási kísérlet? Egyáltalán honnan tudta, hogy tavaly mozgó urnát kértünk?
Kategóriák: Jogi hírek

Állásajánlat: jogi asszisztens

h, 10/14/2019 - 00:00
1196 Budapest, Hunyadi u. 69., dr. Balogh Zsigmond közjegyző #allas
Kategóriák: Jogi hírek

Állásajánlat: ügyvédjelölt

v, 10/13/2019 - 00:00
Budapest II. kerület, Dr. Sárvári Tamás Ügyvédi Iroda #allas
Kategóriák: Jogi hírek

határozott idejű bérleti szerződés felmondása

szo, 10/12/2019 - 23:56
Kedves Fórumozók,Jogászok! Segítséget szeretnék kérni határozott idejű bérleti szerződés felmondása kapcsán felmerült jogi vitában. Végtörlesztéses lakáseladás miatt, a bérlővel szemben január végén a határozott idejű (május 31.-ig tartó) bérleti szerződésünket felmondtuk. A szerződésben nem volt kikötve, hogy ebben az esetben neki a kaució kétszerese visszajárna, valamint az sem, hogy mi történik akkor, ha a bérbeadó mondja fel a határozott idő lejárta előtt a szerződést. Vonatkozó pontként csak annyi szerepel, hogy a szerződést bármelyik fél bármikor felmondhatja, legalább 1 hónapos felmondási idő biztosításával. Ezen kívül, ami még most fontos, és a szerződés tartalmazza, hogy a kaució nem szolgálhat a közüzemi tartozások fedezeteként. Hogy a bérlő tovább tudjon költözni másik helyre, a két havi kauciót már visszakapta (azzal hogy ezt kérte, elfogadta, úgy gondolom mondhatjuk hogy közös megegyezéssel mondtuk fel a szerződést). Az eddigi baráti viszonyra való tekintettel úgy, hogy a lakást még nem adta át (noha már kiköltözött, csak néhány bútorát hagyott bent),és mint utólag kiderült 2 havi közüzemi tartozást sem rendezett.A kulcsokat sem adta még át, és mint írtam, a lakás sincs kiürítve. Természetesen a közüzemi tartozásokat (kb. 140.000 ft) + bérleti díjrészletet szeretnénk most rajta behajtani, de a bérlő nem hajlandó kifizetni arra hivatkozva, hogy neki a kaució kétszerese járna vissza, pluszban szerinte nekünk albérlet támogatást is kell neki fizetnünk a határozott idő lejártáig (a mienknél havi 20.000 forinttal drágábban bérelt most lakást). Ezen kívül kötött vezetékes internetet, amit az új helyre nem tudtak átköltöztetni, így annak a május 31-ig felmerülő költségét is velünk akarja kifizettetni. Abban szeretném a véleményeteket kikérni, hogy a fentieket jogosan követeli-e? Valamint kérdésem még, hogy jól gondolom-e azt, hogy addig jogosult vagyok tőle bérleti díjat kérni, amíg a lakást kiürítve, kulcsokkal együtt át nem adja? Előre is köszönöm a válaszokat! Bolkrisz
Kategóriák: Jogi hírek

Tilosban Parkolás

szo, 10/12/2019 - 17:45
Kedves Szakértők! Segítségüket szeretném kérni a következő problémámban: Péntek este olyan helyen parkoltam, ami mint kiderült, szombat egész nap piacként működik, és szombat 00:00-tól 15:00-ig behajtani tilos tábla tilalmi hatálya alá esik a terület. Az okmányirodában korábban leadtam a telefonszámom, hogy az ilyen eseteket elkerüljem viszont hívást sajnos nem kaptam, de a bűntetést kirótták rám. Érdeklődni szeretnék, hogy valóban köteles lett volna-e felhívni a közterület- felügyelő, és ha igen, akkor a telefon hívás elszalasztása végett van-e lehetőségem fellebbezni? Hálás lennék a kedves válaszaikért. Köszönettel: N.
Kategóriák: Jogi hírek

A vádló váddal való rendelkezési joga

p, 10/11/2019 - 14:47
Egy büntetőügyben a közvádas bírósági eljárás megkezdésének szükségszerű előfeltétele az ügyészi vádemelés. A vádirat tartalmazza a vádlott azonosítására alkalmas leírását, valamint a vád tárgyává tett cselekmény részletes ismertetését. A bíróság vád alapján ítélkezik, azon nem terjeszkedhet túl. De módosítható-e a vádirat? Milyen módon rendelkezhet az ügyész a váddal?
Kategóriák: Jogi hírek

Hagyaték

p, 10/11/2019 - 10:01
Tisztelt fórum ! Az lenne a kérdésem : a hagyatéki tárgyalás előtt meghal az örökös -lezajlik a hagyaték -megtörténik az örökösödés?Vagy az A meghalt örökös hagyatéka elmarad -és az Ő örökösével zajlik a hagyatéki eljárás?Az örökös szeretett volna átruházni a testvérére-de lehet már nem tud a betegsége miatt. ilyenkor mi a az eljárás?
Kategóriák: Jogi hírek